De Kazen

Sjevraoje geitenkaas*

De geitenkaas is een echte Zuidlimburgse sensatie. Hoe jong of oud deze kaas ook is, je proeft er de Limburgse bodem met zijn kruidige kalkgraslanden in. De geiten van de biologische boer kunnen iedere dag naar buiten en worden hoofdzakelijk gevoed met gras en kruiden van eigen land. Dit levert hele lekker gezonde melk op en dus ook lekkere kazen: proef deze kaas en je krijgt er gewoonweg “sjevraoje” van.

Sjevraoje_2logos_v2

Assortiment

Halfharde kazen:

Sjevraoje geitenkaas bestaat uit rauwmelkse halfharde Goudse kazen in het ouderwetse

formaat van een pondje en in een 2-kilo formaat. De gewichtsaanduidingen hebben betrekking op het formaat van de kaasvormen en is slechts een indicatie. De werkelijke gewichten wijken af.

We verkopen de kazen in diverse leeftijdscategorieën: van jong, licht belegen, belegen, extra belegen en oud. Gedurende de rijping krijgt de kaas meer karakter: zijn de jonge kaasjes nog smeuiïg met een lichte fruitige botersmaak, hoe ouder de kaas is, hoe droger, maar ook krachtiger en pittiger hij wordt. Extra belegen en oude kaas zijn goed te raspen en passen uitstekend bij bijvoorbeeld pastagerechten: een Limburgse variant, die qua smaak en kracht niet onder hoeft te doen voor de Italiaanse harde kazen.

Daarnaast produceren we een rauwmelkse halfharde geitenkaas met natuurlijke korst. De korst wordt tijdens de rijping meerdere malen ingesmeerd met olie. Deze kaas maakt een wat andere rijping door: en de korst geeft een extra pittige smaak aan de kaas.

*Sjevraoje: een maastrichtse uitdrukking voor iets wat een sensationeel gevoel opwekt. Het is eigenlijk een verbastering van de franse woorden, chaud en froid: het koud en warm tegelijk krijgen. Wij herkennen er ook nog het franse woord voor geit in: chèvre.
Of te wel een geitenkaas met een heerlijke smaakbeleving!